Binnenkort verkrijgbaar: VPS Model H0 Witrik 3 stuks

(1 klantbeoordeling)

Aantal: 3 stuks
Land: Nederland
Schofthoogte: 1,5 cm
Schaal: H0 Spoor, 1:87
Kleur: Zwart en helemaal wit geverfd

Model: Van Petegem Scenery

Beschrijving

“Ik ken de Witrik als Ruggelder!” Ja, dat klopt! In Friesland heten ze ‘Wytrêch’, in Drente ’Griemel’, in Gelderland ‘Spikkel’, ‘Streeprug’, ‘Ruggeling’, ‘Aalstreep’ en ‘Stippeltje’, in Utrecht ‘Aalstreep’, ‘Ruggelder’ en in Zuid-Holland ‘Witruggel’ of Ruggeling’.

Deze koeien zijn herkenbaar aan de witte rug, zoals de naam het al zegt. De Witrug is geen koeienras, maar een kleurslag en komt voor in kuddes van bijvoorbeeld Holstein koeien. De aalstreep loopt vanaf de nek tot aan de rug. Ze hebben een witte staart en een witte buik. Deze kleurslag kwam in het jaar 1344 al voor en is sindsdien bekend in het Hollandse landschap.

Ik verf ze zwart/grijs. Ze zijn erg vlekkerig en gespikkeld en zo zijn ze ook geverfd. Het lijkt een beetje slordig, ze hebben niet de strakke zwarte vlakken als de Holstein. Ik verkoop ze in kleine setjes van 3 stuks, omdat de Witrik vaak bij andere koeien, bijvoorbeeld de Holstein,  in de wei staan. Deze setjes kunt u combineren met andere rassen koeien.

1 beoordeling voor Binnenkort verkrijgbaar: VPS Model H0 Witrik 3 stuks

  1. E.M. van ‘t Hoff

    Perfect weer gegeven oude rundersoort. In mijn herinnering waren ze er vroeger ook in bruin/wit. Die mis ik nog op de website, maar misschien zijn er al in aantocht ?

    • Geke van Petegem

      ha ha, ja de roodbruin zijn ook schitterend. Ze zitten in de penseel 😉

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menu